Text och foto: Anders Modig

Optimistisk tur

Plaza har varit på tur. Men till skillnad från Osloborna själva, som gärna ger sig upp på fjället om tillfälle ges, stannade vi i betongen. Och fann en stad som är lite mindre, lite trevligare och lite råare än sina skandinaviska storesyskon.

Öster om Akersälven ligger det unga, opolerade Oslo. Här finner du ohämmad kreativitet när den är som bäst. Västra sidan är mer etablerad och ger den sofistikerade elegans som en storstad kräver. Gemensamt för båda sidor är optimismen, som märks tydligt på designområdet.

Ankomst
Gardemoen som öppnade 1998 är Skandinaviens snyggaste flygplats. Inte för att den har så mycket tävling, men i alla fall. Trä och metall blandas i en luftig konstruktion som måste beskrivas som spänstig. Alla interiörer är specialbyggda för att fullborda den prisbelönta arkitektoniska enheten skapad av Aviaplan.

Transport
Snabbtåget till Oslo går var tionde minut och resan tar knappt tjugo. Kostnaden är 160 kronor för enkel resa.

Hotell
Radisson SAS Plaza Hotel (Sonja Henies Plass 3, tel +47 2205 8000)
Små butikshotell med fokus på modern design finns ännu inte i Oslo. Men om du får ångest av ryschpysch kan du här bo i fräsch, hyfsat avskalat miljö på vad som med sina 37 våningar är norra Europas högsta hotell.

Grand Hotel (Karl Johans gate 31, tel +47 2321 2000)
Skandinavisk hotellklassiker som sedan 1874 är ett av Oslos ledande hotell. Här bokar du såklart tornsviten som ockuperar tre våningar i klocktornet. Eller så väljer du Nobelsviten där du likt fredspristagarna från en av två balkonger kan vinka till pöbeln nere på paradgatan Karl Johan.

Restauranger och barer
Ekebergrestauranten (Kongsveien 15, tel +47 2324 2300)
Den nya mandeln i Oslos restauranggröt. Här uppfylls sedan påsken 2005 önskningar om såväl dekadenta sexrätters matupplevelser som en enkel öl på uteserveringen. Funkisjuvelen Ekeberg har varit ett nöjespalats sedan 1930-talet, men i slutet av 1990-talet lämnades huset vind för våg. Förfallet blev så grovt att huset blev ett tillhåll för uteliggare. Till sist förbarmade sig bland andra ölmagnaten Christian Ringnes över kulturskatten och slantade upp de 50 miljoner som krävdes för att Ekeberg åter skulle bli ett stilrent mattempel.

Delicatessen (Söndregaten 8, tel +47 2271 4546)
Trämurrig tapasbar med ett flertal viner på glas. Vid den massiva, galna väggmålningen hittar du många stammisar som bor och jobbar på Grünerløkka.

Bar Boca (Thorvald Meyers gate 30, tel +47 2204 1080)
Älskare av 50-talsdesign kommer att gråta av glädje när de kliver in i denna frimärksstora bar. Och glädjetårarna kommer inte att bli mindre när de beställer in en av de bästa drajjorna på den här sidan Atlanten.

Summit 21 (Holbergs gate 30, tel +27 2329 3000)
Skybaren på Radisson SAS Scandinavia Hotel är fortfarande ohotad som Skandinaviens bästa skybar.

Frognerveien 6 (Frognerveien 6, tel +47 2273 4060)
Svært (norska för väldigt) designad liten bar med psykedeliska 1970-talsväggar och sittgrupper med hög retrokänsla. Här har de välkomnande svenska ägarna förstått att en välblandad cocktail är en av livets meningar.

Shopping
Norway designs (Stortingsgate 28, tel +47 2311 4510)
Brett utbud av god norska designprylar och kläder. Bland kläderna i denna butik som sedan tre generationer tillhör samma familj hittar du kollektioner från bland andre Arne & Carlos och Rett og Slett.

Sole service (Oskarsgate 19, tel +47 2259 4411)
Permafrosts inredning och Souls sanna passion för sneakers har gett resultat – butiken är rankad bland de 100 främsta i världen, och allt fler limited editions trängs på plexiglashyllorna.

Ma (Hegdehaugsveien 27, tel +47 2260 7290)
Personligt inredd butik för medvetna, kräsna damer. Här hittar du märken som Martin Margiela, Dries van Noten och Rick Owens.

Kamikaze (Hegdehaugsveien 24, tel +47 2260 2025)
Snygga, säkra och dyra herrkläder och skor från D&G, Prada, Gucci och andra folkliga elitmärken. Har också en dambutik på andra sidan gatan.

Boa (Thorvald Meyers gate 50, tel +47 2238 0491
I denna lilla butik hittar du feminina kläder som kombinerar fåfänga med praktiskt tänkande. En av Grünerløkkas många butiker som ägs av modeskapare, i det här fallet Mette Møller och Merete Taule. Har även andra märken, däribland So Hee.

Coming Next (Korsgate 25, tel +47 2204 0022)
Enkla, cleana plagg av Jenny Maria Lindskog och Siri Findal. Tänk scooterbrud möter sexig feminist med förkärlek för asymmetriska lösningar.

D’Lirium (Markveien 56, tel +47 2204 0747)
En av Oslos mer streetmedvetna butiker med kläder och skor från bland annat Evisu, Vivienne Westwood och några inte fullt så kända ryska designers.

Arkitektur
Villa Stenersen (Tuengen Allé 10C, tel +47 2213 6390)
Arkitekten Arne Korsmo ritade denna villa som byggdes 1937-1939 och under en period tjänade som statsministerbostad. Ofta öppet för allmänheten på söndagar, övriga dagar kan du beställa tid för visning.

Norsk Form (Hausmanns gate 16, tel +47 2329 2630)
Oslo har den mötesplats för såväl fackfolk som en intresserad allmänhet som Stockholm så desperat saknar. Utställningshallar och övriga utrymmen är inhysta en transformerad transformatorstation där ett arkeologiskt tänkande genomsyrat renoveringen: Genom att göra alla lager synliga, inklusive byggarnas arbetsklotter, vill man synliggöra byggnadens historia.

Operahuset (Krankaia, Bjørvika)
Följ arbetet av Norges nya operahus som på ett gränslöst sätt förbinder staden med fjorden. Uppdraget kneps i hård internationell konkurrens av Snøhetta, som genom biblioteket i Alexandria visat att Norge skakat av sig lillebrorsmanteln när det gäller arkitektur. Operahuset öppnar 2008.

Museer
Astrup Fearnley museet for moderne kunst (Dronningens gate 4, tel +47 2293 6060)
Här ställer moderna giganter som Matthew Barney, Olafur Eliasson, Jeff Koons och Yoko Ono när de kommer till Oslo på sina världsturnéer. Ligger i Kvadraturen, ett område i centrala Oslo känt för sina kulturinstitutioner och prostituerade.

Nasjonalgalleriet (Universitetsgaten 13 tel +47 2220 0404)
Svenske Sune Nordgren har lämnat Baltic Mill för att ta över Oslos Nationalmuseum. Han orsakade ramaskri när han vågade röra om i grytan och ställa ut norsk klassisk konst ur samlingarna bredvid nutida verk. Och lyckas man få folket på stan att prata om vad som händer på ett nationalmuseum; ja, då har man lyckats.

Webbsidor
www.nattguiden.no
www.spisekartet.no
www.norskform.no

Minintervjuer:
Espen Voll, designer Norway Says, designbyrå som gått i bräschen för Norges nya designvåg. Kontor och butik med egen produktion och utvalda skönheter finner du på Thorvald Mayers gate 15.
   Vad har orsakat omvärldens till synes plötsliga intresse för norsk design?
   – Norge var länge lite av en blindspot inom design. Och eftersom man alltid är nyfiken på något nytt fick vi ett väldigt intresse när vi i början av 2000-talet drog ut i världen för att visa våra grejer. Norway Says stack ut väldigt mycket under en period, och den positiva uppmärksamheten gjorde att fler norska designer drog ut i världen. Man får väl hoppas att det beror på att vi gjort bra grejer – så mycket måste man tro på sig själv.

Eva B, driver butiken Eva B på Markveien 60 som specialiserar sig på second hand och lyxvintage från bland andra Jean-Paul Gaultier och Christian Dior.
   Varför har du din butik i Grünerløkka?
   – Här finns många unga människor som inte har så mycket pengar, men som gillar vintage och second hand. Det är ett avslappnat, blandat område, och det blir lite av en bohemtillvaro. Men det blir att man är lite idealist. Du blir inte rik av att driva en butik här.

Magnus Fjogstad, arkitekt som anser att god arkitektur på ett genomtänkt sätt bör inkludera historia och natur.
   Vem är din favoritarkitekt i Norge?
   – Per Line. Ett exempel är Friluftshuset Orre i närheten av Stavanger som fick norska träpriset 1992. Det har en dialog med de omkringliggande sanddynerna som ger förståelse för den sårbara naturen. Trots sina utmärkelser och den internationella publicitet han fick under en period var han en fattig eldsjäl – kanske för att han tyckte att det var obehagligt att ta betalt av sina kunder, och ibland tog emot presenter i stället för pengar.

Anders Modig Ord & Bild