Text och foto: Anders Modig

Morgonrodnad

Ett extremt säkert sätt att investera eller en handelsvara som alla andra? Oavsett åsikt så är guld en mycket uppskattad gåva, och nu är det lättare än någonsin att som privatperson köpa rent guld.

Aurum. Det latinska namnet för guld sammanfattar dess skönhet och kan översättas med morgonrodnad. Ett namn gott nog för ett mineral som ansetts lika magiskt som solens första strålar ända sedan det först upptäcktes på en flodbank för tiotusen år sedan.
   Idag är guld en idealisk present. Men då pratar vi inte ädla smycken, utan så kallat investeringsguld; tackor med minst 995 tusendelar – vad som traditionellt kallas 24 karat – eller mynt med 900 tusendelar rent guld. Förutom en gyllene gåva till nära och kära, är investeringsguld också en smart gåva inför framtiden. Numera slipper vi ju tack och lov gåvoskatten, och guldpriset är på väg upp. Dessutom är investeringsguld momsbefriat till skillnad från smyckesguld.

Guld över disk
Sedan oktober är det lättare än någonsin att köpa guld som privatperson. Då öppnade det estniska företaget Tavex en butik för investeringsguld och valutaväxling på Östermalm i Stockholm. Här kan du över disk köpa tackor från ett gram upp till ett kilo. För hugade spekulanter kan de även beställa hem tackor på tolv och ett halvt kilo.
   – Faktum är dock att vi sällan träffar våra kunder; den mesta kontakten sker via mejl. Efter förskottsbetalning – guld betalas alltid i förskott – skickar vi guldet med assurerad post, säger Christian Najjar, VD för Tavex svenska etablering.
   Om du väljer att besöka butiken så får du inte avskräckas av de gula fasadmarkisernas lite billiga look.
   – När vi öppnade i oktober så räknade vi med att valutaväxlingen skulle vara vår huvudsyssla, därav det enkla kontoret, ursäktar sig Najjar.
   Men guldet tog snart över. Sedan öppnandet har de sålt drygt fem kilo i månaden av den ädla metallen.

Diskretion och säkerhet
Diskretion och säkerhet är honnörsord för Tavex som har ett fönsterlöst ”affärsrum” bakom den svarta dörren bredvid kassan.
   – Ingen vet vad du kom in med och ingen vet vad du går ut med. Denna service uppskattas av våra kunder, säger Najjar, som räknar med att öppna ytterligare fem kontor i Sverige under de närmaste åren.
   Guldet i butiken kommer från den schweiziska tillverkaren Pamp, som importerar guld från hela världen.
   En konkurrent är Guldcentralen som säljer svenskt guld, en biprodukt (!) från Bolidens brytning av mindre ädla metaller. Tackorna som är stämplade Bolidenguld är dock ungefär fem procent dyrare än hos Tavex.
   – Kvaliteten på guldet är densamma – 99,99 procent rent guld – men folk är villiga att betala lite mer för svenskt, förklarar Christer Granath, Guldcentralens marknadschef.

Två läger
När det gäller guld som investeringsobjekt finns det två läger. Det första tror på guldets traditionella stabilitet – guld har ju varit grunden för alla valutor. Det andra ser helt krasst på guld som vilken handelsvara som helst – att ens fundera över något annat än tillgång och efterfrågan vore för dem som att svära i kyrkan.
   – Visst kan man handla med guld. Precis som man kunde handla med cigaretter under andra världskriget, säger Martin Guri, analyschef på SEB.
   Han menar att det vore befängt att tro att guld skulle kunna skydda mot inflation.
   – Statsobligationer har varit bättre om man ser utvecklingen sedan början av 1980-talet. Men vist, guldet går just nu, så varför inte? frågar han retoriskt.
   Tomas Björklund, styrelseledamot i Lappland Goldminers menar däremot att det kan vara en bra säkerhet att ha en del av sitt kapital i fysiskt guld.
   – Man får inte glömma bort att guldet bevarar sin köpkraft vad som än händer. Just nu är guldpriset dessutom på väg upp i jämförelse med alla valutor, en trend som startade i maj 2005. Och det är en stigande trend. Men om du vill tjäna ordentligt på detta ska du handla med guldaktier spridda i olika bolag, det blir en större hävstångseffekt. Guldaktier kan rusa 1000-2000 procent om guldpriset fördubblas, säger han.

Tackor eller mynt?
Guldpriset på världsmarknaden uppdateras två gånger per dygn och anges alltid i amerikanska dollar per Troy ounce, det vill säga 31,1035 gram. I Sverige pratar man dock om kronor per gram.
   Generellt sett har rena guldmynt som den världsberömda ounce-tunga Krügerranden inget samlarvärde, och är bara någon procent dyrare än tackguld. Som tidigare nämnts har guldmynten en något lägre guldhalt, men den totala mängden rent guld är densamma som i en tacka av motsvarande vikt. Mynten är helt enkelt en snyggare paketering, inte minst om du köper guld som present. De har även ett nominellt värde, som bisarrt nog ofta ligger långt under guldets värde. Till exempelvis kan du för enkilosmyntet ”Australian nugget” handla för 17 500 i butik. Trots att ett kilo guld i skrivande stund är värt 135 000 kronor.
   Nog finns det lite magi i den gyllene metallen: Den totala mängden guld har under 1900-talet ökat med 1,73 procent per år – exakt lika mycket som världens befolkning. Detta anses vara en av förklaringarna till att guldpriset inte sjunker trots den ständigt ökande tillgången. Annars är dollarkursen, den ökande efterfrågan i Asien och dagens oroliga tider tre faktorer som påverkar guldpriset på världsmarknaden. Med dagens dryga $ 500 per Troy ounce är det högre än på länge, men långt ifrån 1980 års rekordnotering på $ 850, vilket vore $ 2120 i dagens penningvärde.

Billigare blingbling
Momsbefrielsen gör naturligtvis att du kan göra dig en hacka om du vill låta tillverka ett större smycke.
   – Vi marknadsför oss inte på det viset, men visst förekommer det att kunder har med sig råvaran till oss. Vi tar naturligtvis betalt för arbetet och kanske en viss legeringsavgift, men den är inte lika stor som momsen, säger hovjuvelerare Peter Fahlström.
   Likaså kan dentalguldet bli bra mycket billigare om du förser din tandläkare med billig råvara.
   Oavsett vilken syn du har på guld, så måste du vara på det klara att man inte köper eller ger bort guld för att uppnå maximal värdestegring. Det handlar om stabil långsiktighet. Vilket i sig kan vara lika vackert som guld.

Gyllene webbadresser:
www.tavex.se Beställ internationellt guld om du inte vill handla i butiken på Smålandsgatan i Stockholm.
www.guldcentralen.com
Handla svenskt Bolidenguld på nätet.
www.lbma.org.uk
Aktuellt världsmarknadspris på guld. Uppdateras runt 10.30 och 15.00 (GMT).

Anders Modig Ord & Bild