Text och foto: Anders Modig

24 timmar i Alperna

I Österrikiska Bad Gastein breder sig en annan värld ut ovan molnen. En värld vars skönhet skulle kunna få japanska trädgårdsmästare att skämmas och Van Gogh att skära av sig sitt andra öra.

När vi kliver av liften breder en idealisk pist ut sig. En välkrattad japansk tempelträdgård skulle skämmas i jämförelse med de perfekt parallella linjerna som kastar sig ner mot dalen som ligger dold under ett stockholmsvitt duntäcke av tjocka moln.
   Bergsguiden Lini vill ta reda på om det har kommit tillräckligt med snö för att ta säsongens första lössnösvängar. Han slänger skidorna på axeln och tar styr med bestämda steg mot Kreuzkogeltoppen på 2686 meters höjd; ytterligare 50 höjdmeter från liftstationen. Jag förbannar att försäsongsträningen varit som vanligt – mer fjärrkontroll än elljusspår. Och varför tog jag gårdagens avslutande tallrik på hotellets hedniskt dignande julbord? Men med god min försöker jag hålla jämna steg och njuter av det vackra landskapet. Runtomkring oss sticker några av Österrikes mäktigaste berg upp genom det massiva molntäcket för att sola sina vita, spetsiga toppar.
   – Där ligger Grossglockner, Österrikes högsta berg, säger Lini och pekar västerut med staven samtidigt som vi flåsar uppåt.
   Allt toppas av en intensiv höghöjdsblå som Van Gogh skulle ha skurit av sig sitt andra öra för att få ner på duk. Gästerna som är kvar i dalens gråtråkiga väder vet inte vad de missar.

Annorlunda julupptakt
Igår eftermiddag var vi ett femtiotal gäster som anlände från Arlanda. Sedan dess har vi inkvarterat oss på fyrstjärniga hotell i Bad Gastein och njutit av det klassiska alphotellet Salzburger Hofs julbord, vars överdådiga buffé är planerad av Erik Lallerstedt. Idag är det skidåkning, spa eller julmarknad som gäller innan eftermiddagens plan hem till Sverige. Denna lite annorlunda 24-timmars julupptakt blir allt populärare – varje år kommer 4 000 svenskar hit i december för att tjuvstarta julen.
   De som väljer spa-alternativet skämmer bort sig på samma sätt som man gjort här i århundraden: Ur bergen strömmar varmt, hälsofrämjande termalvatten, vilket skapat en unik spa-industri i Gasteinerdalen. Samtliga fyr- och femstjärniga hotell har direktledningar från bergens innanmäte med termalvatten till egna badavdelningar där även massage erbjuds. I den övre delen av byn som tack vare sin branta lutning är uppdelad i två platåer finns också den nyrenoverade bad- och spaanläggningen Felsentherme. Här kan du avnjuta 12 pooler och en uppsjö av behandlingar i ett drygt 1 000 kvadratmeter stort spaområde, Du kan även simma ut i tre 36-gradiga utomhuspooler varifrån du kan överblicka pisterna. Dessutom finns sju olika bastuvarianter som tillfredställer den kräsnaste finländare.
   Termalvattnet som strömmar ur berget har hälsosamma effekter tack vare vattnets radonhalt. Vilket naturligtvis låter helt vansinnigt för svenskar som minns blåbetongens byggskandaler. Men faktum är att radon i små halter under en begränsad tidsperiod har vetenskapligt bevisade hälsofrämjande effekter. Termalvattenbehandlingar är så effektiva för exempelvis astma, psoriasis och artros att Österrikes och Tysklands försäkringskassor bekostar vistelser här för patienter som remitteras av sina läkare. Dessutom återhämtar sig kroppen snabbare varför många elitidrottare förlägger träningsläger i Bad Gastein för att kombinera fördelarna med höghöjdsträning och snabb återhämtning. Även enstaka bad ger effekt. Med lite tur försvinner träningsvärken.

Maximal effekt
Den som vill ha ut maximal termaleffekt uppsöker Heilstollen, den gamla guldgruvan en halvmil upp i dalen. Här har man byggt upp ett hälsocenter där besökarna ikläds vita badrockar och stiger ombord på ett gult tåg som stånkar ner djupt in i bergets hjärta. Bergets inre är ungefär 40 grader varmt och har en luftfuktighet på närmare 100 procent. De forna gruvgångarna har inretts med träbänkar och högar av eukalyptusflis har placerats ut på strategiska platser för att dölja bergets trötta lukt. Efter en dryg halvtimme i vad som torde vara världens största fuktbastu går tåget tillbaka med svettiga, av termalångor styrkta ”patienter”.
   I slutet av 1800-talet var det högsta mode bland kungligheter och andra jetsettare att ta sig en kurvistelse i Bad Gastein, vilket har satt tydliga spår på bebyggelsen. Höga byggnader med lyxhotell av hög klass blandas med de mysiga bastanta alphyddor klädda med balkonggördlar som löper runt hela huset man är van att se i alpbyar. Vissa av de äldsta lyxhotellen är övergivna för att de är för dyra att renovera. Andra har rivits för att ge plats för nya utländska intressen. Resultatet är än mer stora hotell i byn vars centrum genomskärs av ett vattenfall som i december iklär sig en isig vinterskrud.

Tillbaka på toppen
När Lini kommit upp till Kreuzkogel-toppen står vi tysta ett tag och bara njuter av det imponerande landskapet och tystnaden. Våra leenden – nästan lika vita som den nyfallna snön – reflekteras i varandras goggles. Vi klickar i pjäxorna i bindningarna. Säsongens första lössnösvängar ligger framför oss. 15 centimeter glittrande nysnö i strålande sol; vintersäsongen kunde inte börja bättre. Bergssidan präntas så sakteliga av två ringlande signaturer som kommer att ligga kvar till nästa snöfall. Väl nere vid den perfekt krattade pisten vill jag testa vad mina hyrda carvingskidor går för. De lämnar intet att önska: när jag sätter i kanten hugger de som lekande gäddor. Det är med andra ord bara att stå på så det ryker, störtlopp blandas med distinkta skärande svängar ända tills mjölksyreskakande lår kräver en paus.
   Något hundratal höjdmeter innan bergets mellanstation kommer vi ner till molnet. Det är som att kliva in på rökrummet på en kubansk cigarrfabrik. Men genom att följa de gulsvarta pinnarna som markerar pisten kommer vi fram till lifthuset. Efter en värmande gulaschsoppa på restaurangen tar vi liften upp igen. När vi bryter igenom molnen och återvänder till de uppstickande bergstopparnas land kisar jag mot solen och bestämmer mig: Planet får åka hem utan mig. Jag stannar 24 timmar till.

Fakta
24-timmarsresorna till Bad Gastein i december avgår på eftermiddagen så att du kommer fram till byn ett par timmar innan julbordet serveras. Dagen därpå kan du välja mellan skidåkning, spabehandlingar eller julmarknaden Christkindlmarkt i Salzburg,

Webbsidor
www.snowacademygastein.com Bergsguideföretag som drivs av Robert ”Lini” Lindebner och Horst Domanig
www.sts.se Sveriges största researrangör till Bad Gastein.
www.felsentherme.com Byns största spaanläggning.
www.christkindlmarkt.co.at Salzburgs julmarknad. Har öppet 7 dagar i veckan från 23 november till julafton.

Myllrande julmarknad
Innan planet går tillbaka kan du tillbringa dagen i Mozarts födelsestad Salzburg tio mil norrut. Under en månad förvandlas de annars andäktiga torgen kring Domkyrkan till Christkindlmarkt, en myllrande julmarknad med gemytlig atmosfär. Julmarknaden hittar du i Gamla Stan söder om Salzachfloden, och det är en härlig krock när månghundraåriga stenklädda gator och torg plötsligt tas över och blir en basar fylld av marknadsknallar, musikuppträdanden och discodånande skridskobana med rumpdrattande glada barn.
   För Salzburgarna är det mysiga spektaklet ett lika självklart inslag i julfirandet som Kalle Anka är för svenskar. Veckorna innan jul umgås man här över en mugg ångande glühwein, tar kanske en pretzl och diskuterar vilka julklappar man ska köpa. Och var man ska köpa dem: julmarknaden har en tycks ha ett överflödigt sortiment, men vid en närmare anblick är de flesta stånden mestadels belamrade med prydnadssaker, pynt, souvenirer, godsaker och tvålar. Som givetvis slås in i julstjärnepapper för att påminna om att en frälsare är född.

Anders Modig Ord & Bild