Text och foto: Anders Modig

Tangofebern har drabbat Österbotten

Tangon är djupt rotad i finnarnas hjärta. Under fyra julidagar samlas varje år 60 000 dansanta I Seinäjoki 30 mil norr om Åbo. Här dansar de på en tangofestival som kulminerar i kröningen av årets tangokung och tangodrottning.

PÅ TANGOMARKKINATS sista dag bryter äntligen solen fram genom de regntunga molnen och snart lackar svetten på de dansande paren längs Seinäjokis avspärrade gator.
   – När man dansar tango behöver man inte prata. Kvinnan vet vad man menar, säger 59-årige Melvin Fransman på klingande finlandssvenska.
Han fattar Pirkko Virkkunen bestämt om livet och virvlar i väg till de marschliknande tonerna.
   Tangon föddes i Buenos Aires hamnkvarter vid sekelskiftet, och kom via irrvägar till Finland på tjugotalet. Finländarna tog genast de melankoliska tonerna till sina hjärtan.
   – Finländarnas tango är romantisk och naturälskande. Den argentinska handlar om lidande och mörka känslor, säger 28-årige Lila Horovitz, kontrabasisten i argentinsksvenska Skanstull tango som framträdde på Stadsteatern, en av festivalens tio scener.
   Vi hittar också en elfte scen precis utanför festivalområdet i den "tangofria zonen". Här samlas stadens rockers och tangodansare for att vila öronen med vanlig pop och rock.

PÅ SJUTTIOTALET förde den finska tangon en tynande tillvaro, vilket lyckligtvis fick en vändning i en fräsande sauna i Österbotten. Två beslutsamma män bestämde sig för att återuppliva tangon med Tangomarkkinat, som började 1984.
Trots festivalens höga alkoholkonsumtion i öltälten har vakterna inte mycket att göra.
   – Det är mer problem med 300 besökare på en heavyklubb i en storstad, än en kväll här i Seinajoki med 60 000 besökare, säger Martin, festivalens säkerhetschef.
   – Men det finns potentiella säkerhetsproblem. I Österbottens folkdräkt ingår nämligen inte bara en, utan två knivar, fortsätter han.
   Förbudet mot att bära kniv på offentlig plats respekteras dock, och få bär folkdräkt. Favoritplaggen är jeans och tröja, och stämningen är lika avslappnad som kläderna.
Festivalens höjdpunkt är den direktsända sångtävling som utser årets tangokung och tangodrottning; en språngbräda för en framgångsrik sångkarriär i Finland.
   – Jag har dansat tango sedan jag var liten, säger den nykrönta tango-
drottningen Saija Tuupanen och torkar glädjetårarna som glittrar i medieuppbådets blixtar.
   – I tangon finns alla de viktigaste känslorna, säger Kari Hirvonen, Finlands tangokung 2003.

Anders Modig Ord & Bild