Text och foto: Anders Modig

2 Entreprenörssjälar

14 procent av Sveriges företagare har en mentor. Liora Spigel ringde på eget bevåg upp Pia Lanneberg när hon behövde en mentor för att gå vidare i sitt företagande.

Liora Spigels största intresse och yrke är detsamma. Hennes karriär kretsar kring mat och hela estetiken som omger avnjutning av delikata måltider.
   – Mitt företag fungerade, men jag kände att jag stod och stampade. En mentor behövdes, helt enkelt. Jag frågade runt bland vänner och bekanta och fick tag på Pia i januari 2005.
   – Liora är en riktig entreprenörssjäl, och jag vet vad hon går igenom, eftersom jag har startat ett antal företag i mitt liv, säger Pia Lanneberg.
   Pia har aldrig varit anställd. Har aldrig stämplat. Men som egen företagare har hon jobbat som dansare, mäklare, etablerat skolor och startat PR-byrå. Sedan 2005 jobbar hon som professionell coach och mentor.
   – Men jag hjälper fortfarande ett par småföretagare på ideell basis. Som mentor är det en kick för egot att se andra lyckas och veta att jag har en liten del i det. Men storföretagen får betala för mina tjänster – de har råd, säger Pia som själv haft flera mentorer i sitt varierande yrkesliv.

Mentor, inte vän
   – Om det är ditt första företag ska du välja en mentor som är bred och har ett kontaktnät som kan behövas för din verksamhet. För mig var det också viktigt att hitta en kvinnlig förebild som kommit längre i sin karriär. Men som fortfarande förstår ett litet företags problematik, säger Liora.
   Visst blir det även samtal om det privata då de träffas över en lunch någon gång i månaden, men båda är noga med att mentorskapet inte ska slå över i vänskap. För då kan lojaliteter uppstå som gör att mentorn inte kan vara helt ärlig i alla lägen.

Fler kvinnor än män
En tredjedel av Sveriges entreprenörer är kvinnor, och de är mer benägna att skaffa sig en mentor. Till exempel är 60 procent av deltagarna kvinnor i Almis pilotprojekt för mentorer. Kanske är män mer benägna att tro att man måste klara sig själv och bita ihop i stället för att fråga efter hjälp? I så fall har vi män mycket att lära.
Både Liora och Pia är överens om vilken typ av företagare som kan ha nytta av mentorer:
   – Alla företagare borde ta hjälp av en mentor. Då kan du bättre förbereda dig för en egenföretagares verklighet, som ofta innebär att våga dansa i ögonblicket.

Anders Modig Ord & Bild