Text och foto: Anders Modig

Förtroendeuppdrag i bryggeriet

Münchenbryggeriet har genomgått en seriös ombyggnad. Nu kan även allmänheten ta del av vad som pågår bakom en av Stockholms mest kända fasader.

8 mars var det taklagsfest för ombyggnaden av Münchenbryggeriet. Genom ritningar gjorda av Urban Design har den 110-åriga byggnaden fått nytt liv, inte minst genom den nya restaurangen tre trappor över havet.
   – Vår främsta strategi var att förbinda sjösidan med gårdsplanet, säger arkitekt Helena Glantz.
Tre våningar bjälklag och ”onödiga” väggar kastades helt sonika ut och blev ett luftigt hål med en rak trappa som flankeras av Johan Thurfjells gigantiska väggmålning som påminner om en byggnads skelett.
   – Det har varit spännande att jobba i ett spännande hus med en av stans mest kända fasader, säger Jesper Engström från Consila projekt- och byggledning, som varit spindeln i nätet.

Jobbat natt
Bygget har varit lite besvärligt eftersom verksamheten på de 40 000 kvadratmetrarna har fortgått under tiden.
   – Allt bullrigt fick vi göra nattetid. Men vi har haft en bra dialog med hyresgästerna som är väldigt blandade. I huset finns bland annat balettskola, medieföretaget MTG och resebyråer, säger Engström.
De gamla originalritningarna fanns kvar, plus att en konstruktör varit på plats.
   – På vissa ställen har vi fått gräva ut lager för lager. Vi har tagit bort plastfärger från 1970-talet för att få fram vackert väggkakel. Och vi har haft specialutrustning som skonsamt blästrat insidan av ytterväggarna för att få fram gammalt tegel. Men ibland blir det lite småskador på fogarna hur försiktig man än är, säger Engström.
Ett annat problem var takhöjden i köket som inte var tillräcklig för att få in de ventilationskåpor som krävs i professionella kök.
   Till slut fick ventilationsfirman specialtillverka kåporna. Eftersom ett gammalt bryggeri bjuder på annorlunda grundförutsättningar så har vissa arbetsmoment krävt annorlunda lösningar. Till exempel är det asfalt – här körde ju ölbilarna – under golvet i vad som nu har blivit en restaurang. Det nya golvet skapades med Maxit Durotop, en golvavjämning med färgpigment.
   – Med betongsåg har vi sedan gjort 2 millimeter djupa spår, vilket gett ett skönt industristuk. Trapphålet med glasade väggar blev också fint. Det är kul att det är en öppen lokal så att vem som helst kan komma hit och se hur fint det blev, säger Engström stolt.

Förtroendeuppdrag på timmar
Fredrik Klaar som pryder omslaget jobbar för Öhmans Bygg AB, en av entreprenörerna. Men med en annorlunda roll.
   – Eftersom hela bygget har delad entreprenad mellan olika firmor faller vissa bitar emellan stolarna. Det är ofrånkomligt. Då anlitar Consila alltid en oberoende entreprenör som fixar de bitarna på timmar. Där kommer Öhmans in i bilden, säger Engström.
   – Om någon av de andra entreprenörerna skulle göra det själva så skulle det kunna leda till väl generösa offerter som sedan tas igen på ett stort antal extra timmar, fortsätter han.
   Det var inte första gången Consila samarbetade med Öhmans bygg.
   – De är duktiga, vi brukar anlita dem för sådana här förtroendeuppdrag, säger Engström.


Bryggerihistoria

Münchenbryggeriet som stod färdigt 1896 byggdes på tre år. Den snabba byggtiden sägs ha sin förklaring i att stadens törst var svår sedan det gamla bryggeri som låg här brunnit ner. Verksamheten växte genom åren till att bli landets största ölkran, men 1971 flyttade man till billigare lokaler i förorten. Därefter följde en schizofren tillvaro då byggnaden utnyttjades för allt från squash i bottenplanet till konstnärsateljéer på toppvåningarna.
   Stockholms Stad tog över 1980-talet och ville riva alltihopa för att bygga bostäder på den åtråvärda marken. Lyckligtvis protesterade allmänheten vilket gjorde att ombyggnationen som ledde till dagens kontor och skolor inleddes.
   Nu är toppvåningarnas konstnärsateljéer ett minne blott. Den nye ägaren Whitehall, en amerikansk riskkapitalist, jagar i stället hyresgäster till de attraktiva kvadratmetrarna.
   Den officiella invigningen av Münchenbryggeriet efter ombyggnaden sker i maj 2006, men redan i mars kan allmänheten börja njuta av möjligheterna att kliva in bakom Söder Mälarstrands mest imponerande fasad.

Anders Modig Ord & Bild